De kou en het stof van Pingyao - Reisverslag uit Peking, China van Linda en Santino - WaarBenJij.nu De kou en het stof van Pingyao - Reisverslag uit Peking, China van Linda en Santino - WaarBenJij.nu

De kou en het stof van Pingyao

Blijf op de hoogte en volg Linda en Santino

28 December 2009 | China, Peking

Om meteen te beginnen met het expliciter maken van de rochelkunsten: Chinezen kunnen ook rochelen uit hun neus. Te pas en te onpas houden ze 1 neusgat dicht en fluimen maar. Het restand wordt met de hand of handschoen afgeveegd.
Nou moet ik zeggen dat ik me er in Pingyao wel iets bij voor kon stellen: wat een stoffig stadje!
Vanuit Peking zijn we met de nachttrein naar Pingyao gegaan. Het was een schone trein,niet zoals de spookverhalen die we hadden gehoord. We lagen helemaal bovenaan en ookal konden we er niet rechtop zitten, we hebben wat geslapen en het viel ons heel erg mee. Toiletten (het gat in de bodem) redelijk schoon, kokend water voor noodles aanwezig. We hadden onze eigen stokjes gekocht, dus goed voorbereid!
Pingyao is een oud rustiek Chinees stadje met veel mooie hofjes, winkeltjes en een prachtig straatbeeld. We hebben een stuk over de stadsmuur gelopen en wat hofjes bezocht. Alleen was het zooooooo koud!!!! -20 graden is echt niet leuk meer. Om een kledingindruk te geven: legging, skisokken, spijkerbroek, Tshirt, langemouw, vest, jas, 2 sjaals, capuchon, muts en handschoenen... Alsof de kou nog niet genoeg was, hing er een stoffige lucht van de omringende kolenmijnen. Het leek een beetje alsof er vuurwerk was afgestoken. Toch maar even doorbijten en rondgelopen en een tempel bezocht. Gelukkig hadden we een superwarme, maar ook erg mooie stijlvolle hotelkamer met megagroot bed! Daar konden we lekker opwarmen.
Pingyao is mooi, maar niet zo groot en door de omstandigheden, waren we het er na 2 dagen wel zat.
Weer een nachttrein, dit keer een wat minder luxe: het bed leek wat kleiner en de lakens waren niet helemaal fris. Leve de lakenzak! Santino heeft geslapen, ik niet.
Nu zijn we in Xi'an. Gisteren een prachtige dag gehad bij het terracotta-leger. Het was weer even een kunst om de juiste bus te vinden, maar het is ons toch weer gelukt!
Wat een geschiedenis en mooie beelden daar, levensgroot en allemaal met een eigen gezichtsuitdrukking. Wauw! Gelukkig mochten we foto's maken, dat heb ik dan ook zeker gedaan ;-).
Vandaag gaan we de stad verkennen. Santino heeft net nog even een Engelstalige plattegrond op de kop kunnen tikken voor 0,40 eurocent. Dan kan hij tenminste ook volgen waar we lopen...
Vanavond zouden we eigenlijk voor 27 uur in de trein zitten, maar met de hele groep hebben webesloten voorkeur te geven aan een binnenlandse vlucht van 2 uurtjes. Het is laagseizoen, dus niet duur, en hierdoor hebben we een extra dag in Yangshou. Daar zal de reis zich meer gaan richten op de natuur, ook wel heel veel zin in!
Het gaat erg snel allemaal, over een week zijn we alweer thuis..pff.
Maar we genieten en het lijkt alsof we al heel lang weg zijn, zoveel hebben we al gezien en meegemaakt!!
Hopelijk hebben jullie allemaal leuke kerstdagen gehad. Op naar het nieuwe jaar. We hebben van onze reisbegeleider gehoord dat we in Yangshou vuurwerk kunnen kopen. Bij jullie om 5 uur 's middags schieten wij de pijlen in de lucht. Tot het volgende bericht!!!

Veel liefs,
Lin en San

• 28 December 2009 - 11:26

Mirjam:

Hoi reizigers!

Wat leuk dat je zo vaak een berichtje kunt sturen zeg! Jullie schrijven ook erg beeldend...ik zie het bijna voor me. Wij Nederlanders zijn geloof ik toch wel aardig beschaafd...qua rochel-neus rituelen dan.
    Die vlucht lijkt me inderdaad prettiger en je komt ook meer uitgerust aan en geen gesnurk, snotvlekken in de lakens etc.
    Dat Chinese vuurwerk lijkt Gert wel wat. Hier gaat het maar een halve meter hoog, veel te braaf! Jullie hebben tenminste het ECHTE werk daar! Hahaha.
    Nou geniet nog van de laatste daagies.
    Hoe bevalt het eten trouwen? De rijst 's morgens al beu???!

Groetjes Gert en Mirjam

• 28 December 2009 - 11:48

Elly:

Wow wat een ervaringen. Ik moet wel lachen om die 'ontberingen'. Je begint het te leren, Lin!!!!
    Ik had een paar jaar geleden niet gedacht dat je dit zou 'durven'. haha
    groetjes Elly

• 28 December 2009 - 15:55

Peter:

Het klinkt allemaal super. Je beschrijft het zo, dat ik het gevoel heb dat ik het voor me zie. Ik hoop dat je je tekort aan slaap kan inhalen. Ik denk dat het dan goed is om af en toe een goed bed te zien in een hotel. Jullie hebben het nu erg koud, maar volgens mij zal het in het zuiden warmer zijn. Scheelt dat niet een graad of twintig ?
    Nu ook namens Ingrid heel veel plezier in China,doe voorzichtig met vuurwerk. Wij wensen jou en Santino alvast een goede jaarwisseling.
    Peter en Ingrid

• 29 December 2009 - 20:08

Bovinks:

Dus we gaan weer heeeel veel foto's kijken ;-)
    En een wedstrijdje rochelen, nog een week om te oefenen!!!

X

• 30 December 2009 - 13:16

Jels:

Na de sneeuw, regent het hier. Dus geniet nog even van de laatste week, ookal is het daar zo koud!Maar ik weet zeker dat dat gaat lukken!Ik probeer jullie morgen in ieder geval te bellen, hoop dat het lukt!!!
    Hier is het trouwens rustig. Lobke is ziek geweest, maar is weer goed opgeknapt. De kerstdagen zijn lekker verlopen en we hoorden ook nog een leuk nieuwtje; Berry en Lisette gaan trouwen!Jitse en ik gaan morgen er een leuk dagje van maken, ook met vuurwerk net als jullie.Dan knallen we lekker 2010 in!Als ik jullie niet te pakken kan krijgen dan wens ik jullie alvast een gelukkig en gezond 2010 toe!!!Geniet, x!

• 31 December 2009 - 09:08

Nina:

Hoi Lin en San, (De nieuwe namen in China).

Al tandenknarsend verkennen jullie China. Is het niet door de kou dan wel door het zand, nu begrijp je misschien ook waarom de Chinezen de ogen gespleten hebben (haha).
    Wij rollen met de oliebollen en de sneeuwballen zo het nieuwe jaar in. Echt ouwerwets, kou, sneeuw, glüwein, open haardje snort, Top 2000 aan en veel vuurwerk, Nederlandser kan het niet. Maar onder welke omstandigeheden we ook zijn voor iedereeen die dit leest: Een gezond, gezellig, gelovig, geliefd 2010!!!!!

Liefs, Nina

• 31 December 2009 - 10:59

Joop En Tonny:

Hallo Linda en Santino
    Wat een geweldig verslag van jullie reis naar China, wij vinden het reuze leuk om zo ook op de hoogte te blijven van jullie bijzondere gebeurtenissen. waar jullie een rode neus hadden van de kou, hadden wij hem van de zon,maar is inmiddels bruin geworden.
    Jullie reis loopt langzaam ten einde, maar eerst nieuwjaar in China.
    Ook wij gaan volgende week aan de laatste week beginnen, veel te snel gegaan, we willen helemaal niet naar huis.
    Maar ook wij laten hier eerst vanavond de kurken knallen. wensen jullie ook een bijzonder en prettige jaarwisseling.
    Kijk uit met vuurwerk en zorg dat je weer met 10 vingertjes in holland aan komt.
    Wij duiken weer de zon in
    en gaan weer baantjes zwemmen, de zon doet hier erg goed zijn best, was gisteren 28 graden.
    Jullie moeten nog maar niet denken aan naar huis gaan, maar genieten, genieten, genieten.
    Dikke knuffels voor jullie beide, zal wel neuzen zijn op zijn Chinees, nou neusje, neusje, neusje dan.
    Groetjes vanuit een zonnig Tenerife Liefs Joop en Tonny/ Pa en Ma.