Deel 4. Luang Prabang: de sfeer is koning!
Blijf op de hoogte en volg Linda en Santino
13 Augustus 2012 | Laos, Luang Prabang
Daarna gaan we per boot naar Luang Prabang, een 6 uur durende tocht. Halverwege bekijken we de grotten van Pak Ou, waar allemaal Boehhabeelden in staan opgeslagen. Even van de harde bankjes van het bootje af, en mooie foto's gemaakt.
We komen aan in Luang Prabang. Wat een mooie stad met een rustiek sfeertje! We vinden al snel een guesthouse voor 10 euro per nacht (kamer met airco). Het vinden van accommodatie is de hele reis geen probleem geweest, leve het laagseizoen! En daarna begint het nadeel van het laagseizoen, namelijk 3 dagen regen, regen, regen..
De eerste dag zien we onze poncho van binnen, lopen we de oude stad door, lunchen lekker en gaan op zoek naar een activiteit binnen. Dat wordt een massage. Een echte Lao-massage. Wat dat betekent? Je ligt nog niet of ze kruipen al met handen en knieen over je heen. Memorabel zijn de kuiten. De eerste keer denk je: prima. De 2e keer wordt wat pijnlijker en de 3e keer IS pijnlijk. En dat herhalen ze nog een 4e en 5e keer. De rest van de massage is overigens wel gewoon ontspannend. We lopen weg, met zere kuiten haha. De avondmarkt in Luang Prabang is leuk. In een zijstraatje kun je heerlijk eten. Je kunt voor 1 euro een bord opscheppen (stapelen mag) en zit aan lange tafels. En het is overdekt met platen, dus prima tegen de regen, die nog altijd voortduurt!
De dag erna staan we om 5.15 uur op om de Aalmoezenceremonie van de monniken te volgen. Monniken lopen in stilte langs Laotianen die ze voedsel geven. Een mooie cermonie. Jammer van de toeristen die er met hun flitsende camera's bovenop moeten zitten... We zijn er dan ook snel weg. Het is inmiddels even droog, dus we huren fietsen en besluiten de mooiste tempel te bezoeken, Wat Xieng Thong. Daarna bezoeken we ook het koninklijk paleis. We genieten van het droge weer en fietsen naar een plaatselijke zwembad, waar we heerlijk even relaxen. 's Middags fietsen we verder door de oude stad en lopen gewoon wat rond. San wil een berg op, maar verdwaalt natuurlijk weer eens ;-). Gelukkig maar, want we komen uit bij een Boeddhistische school en een jonge monnik spreekt ons aan en dat is natuurlijk heel interessant! Hij wil Engels leren en spreken en een kwartier lang wisselen we feitjes uit. Zo vertelt hij dat hij ook spaans leert, en als San vertelt dat hij in de IT zit, dan wil de monnik zijn mailadres zodat San hem meer kan vertellen over computers. Ben benieuwd of we een mail ontvangen.... Bijzonder was het wel! Linda neemt nog een pedicure, aangezien het inmiddels weer regent en onweert. Als je teennagels maar mooi gelakt zijn! San is maar een gin tonic gaan drinken...
Onze laatste dag in Luang Prabang breekt aan, en we huren een motortje. Hiermee rijden we naar een waterval. De zon schijnt! De waterval is supermooi en vooral San vermaakt zich er erg in het water (en aan een touw, en in een boom...), hij is weer even minderjarig.... Lin vermaakt zich prima met haar boek :-). Op de terugweg zien we de bui alweer hangen en helaas.... we redden het net niet. Dus schuilen we bij een klein winkeltje. De regen en het onweer lijkt niet op te houden, dus we gaan met de poncho's aan toch verder. Dat doet namelijk iedereeen, schuilen lijkt hier voor watjes. Na bijna een hond aangereden te hebben (honden zie je hier ooooveral, iedereen toetert ervoor, meestal gaan ze wel aan de kant, maar deze toch echt bijna te laat), komen we goed en wel thuis. We eten nog in een lekker restaurantje en genieten na van de heerlijke dagen hier.
Het valt moeilijk uit te leggen, maar Laos heeft echt ons hart gestolen. Wat een mooie natuur, maar vooral ook wat een vriendelijke mensen en een heel relaxed sfeertje! Hopelijk wordt het er niet snel al te toeristisch, want nu is iedereen nog zo open en eerlijk. Het leven buiten is leuk, we zijn geen vervelende dingen tegen gekomen. Dus eigenlijk een beetje te vroeg naar onze zin, nemen we afscheid van Laos. We vliegen de volgende ochtend vroeg naar Bangkok, om met een busje door te gaan naar Koh Chang. Laos, we komen zeker terug!
13 Augustus 2012 - 17:44
Peter Sweering:
Geweldig om jullie ervaringen weer te lezen.
Jullie zitten nu weer in Thailand.
Geniet van het mooie weer en de witte stranden.
Nog enkele dagen en het zit er weer op. We zien elkaar binnenkort weer. Ik verheug me op jullie verhalen.
Groet,
Peter -
13 Augustus 2012 - 19:43
Ingrid:
Fantastisch, dus tja, ik sluit mij bij de vorige spreker aan. Goede thuisreis en tot woensdag!!!
Liefs, mam.
14 Augustus 2012 - 18:19
Eva:
Aaah, nog maar eventjes! Goeie reis terug en tot gauw.
X Eva -
14 Augustus 2012 - 22:06
Nina:
Even over jullie kuiten, wij hebben ook zooooo'n last voor onze kuiten, maar.........dat komt omdat we de hele kamer op een wiebelig trapje hebben gewit, dus nu is het tijd om te wijnen en te bieren.
We genieten van jullie verhalen hoor!!
Liefs, Nien